CrossFit Games 2019. Preneu nota.

Patrick Vellner

Ara que ja han acabat els CrossFit Games 2019 i després d’haver llegit opinions de tot tipus respecte tots els canvis que han ocorregut, amb una mica de perspectiva i havent passat un temps prudencial, m’agradaria compartir una sèrie de reflexions sobre com han esdevingut aquests Games.

Abans de continuar, compartir aquestes paraules de Patrick Vellner a Rory McKernan en una entrevista que va ser publicada a YouTube el dia 4 d’agost del 2019:

“D’una forma realista, mirant el que han estat els Games aquest any, han estat “main site”. Tothom va mirar el “main site” durant un any i van dir “què dimonis està passant? Això és una broma. La “main site” és ridícula ara, no faré això.” I els CrossFit Games han estat crossfit.com Ho han estat totalment, i tots hem tingut una advertència justa i ha estat una bufetada a la cara. Ha estat com dir, sí, era còrrer, era pulling i era tot per sobre del cap, gymnastics lleugers i no hi havia barres pesades, això és el que ha estat. Si haguèssis volgut passar els talls, si haguèssis fet crossfit.com tot l’any, haguèssis passat els talls fins al Top 10.”

 

Som-hi doncs.

El primer que ha ocorregut i que totes les persones que seguim aquest esport ja sabíem és que hi hauria “talls”, o com diuen en anglès, “cuts”. Es sabia que es durien a terme però no sabíem exactament quan ni com.

Hi ha varies opinions respecte els “talls”, com si s’han fet quan tocàven, si s’havien d’haver fet abans o després de X events, i inclús gent dient que no sap perquè s’han fet. El que a mi m’agradaria explicar sobre aquests “talls” és el que penso que és el seu motiu d’existir i també perquè penso que, ara, hi ha més possibilitats de realment tobrar a la persona més en forma del món, el/la “Fittest on Earth”.

Abans de continuar crec que és important definir què és el que entén CrossFit desde la seva concepció que és una persona “en forma”, “fit”. El fundador de CrossFit, Greg Glassman, ha definit en moltes ocasions què és estar en forma per a CrossFit però personalment penso que la frase que millor explica el perquè dels “talls” és aquesta: “la resistència cardiorespiratòria, la stamina, la força, la potència, la velocitat, la flexibilitat, l’agilitat, la precisió, l’equilibri i la coordinació: ets tant bo com el teu punt més feble.” 

crossfit wind la seu urgell
Greg Glassman by CrossFit Journal

Amb aquesta frase es poden entendre moltes coses. La primera és que per a CrossFit, totes aquestes capacitats físiques són igual d’importants i per tant, destacar molt en una d’elles no et fa “well-rounded” o “rodó”, si no que provoca un pic en una d’elles que sobresurt destacant per sobre de la resta. La segona cosa que ens explica és que durant alguns anys, als CrossFit Games, és possible que no s’hagi coronat correctament a la persona més en forma del món. M’explico amb un exemple. Quin d’aquests dos atletes penseu que està més en forma, un que acaba tercer tots els WODs dels Games o un altre que acaba 1r en alguns, 42è, i 38è en altres?.

Els talls existeixen per a evitar que atletes que tenen forats molt grans en el seu fitness puguin seguir competint ja que, si acaben molt avall a la leaderboard d’alguns events significa que el que aquell event en concret està testant no és una habilitat que tinguin consolidada.

Així doncs, no és gens aventurat dir que és possible que en alguns CrossFit Games, el sistema de puntuació hagi beneficiat a atletes amb grans forats al seu fitness. Per tant, els talls existeixen per a previndre que això ocorri i es repeteixi.

No nego que és possible que els talls es puguin fer de maneres diferents i en moments diferents però, és molt important que s’entengui que les persones que queden enrere són on han de ser. Podria ocorre que algunes d’elles poguèssin trobar-se dins del Top 10 si els talls fòssin diferents però, el que està claríssim és que, les persones que guanyen, les que queden primeres, guanyaràn independentment de l’ordre dels events i la programació dels WODs.

A totes aquelles persones que penseu que l’Event del Clean hauria d’haver estat abans de l’Sprint, recordar-vos la piràmide de CrossFit. A totes les persones que us queixeu que hi ha hagut poca barbell, recordar-vos la piràmide de CrossFit. A totes les persones que han dit que només se’ls ha testat còrrer, recordar-vos la piràmide de CrossFit.

CrossFit Pyramid
By: CrossFit Salus

Com a fans de l’esport i practicants hem d’entendre que els atletes que més ens agraden perquè sempre han format part d’aquest esport o perquè se’ls ha fet més publicitat que a d’altres, no tenen perquè ser els més en forma (fittest); que ens agradin com a atletes no els fa estar més en forma, l’únic que implica és que la nostra opinió està esbiaixada pel nostre amor cap a l’atleta i la nostra frustració de que l’atleta que ens agrada no és el/la millor. Seria bo guardar-se la ràbia i els comentaris negatius cap a atletes que fins al moment han demostrat haver-se guanyat certes places.

Clar que és possible que si els Events haguessin estat en un altre ordre el Top 10 hagués  estat diferent però recordeu, CrossFit no busca “The Fittests 10th on Earth”, busca “The Fittest on Earth”. Busca una sola persona, no el Top 10.

CrossFit Wind la Seu Urgell
Tia Clair Toomey by Rogue

 

CrossFit Wind la Seu URgell
Mat Fraser by Rogue

Per acabar, una reflexió sobre la programació dels Games, és a dir, els Events en sí mateixos. Moltes persones s’han queixat que els WODs eren molt “simples” i/o gens “divertits”. La meva pregunta és, us n’heu adonat que els atletes que participàven no podien acabar-ne alguns dins del Time Cap i els WODs eren CrossFit PUR? Com sé que els WODs eren CrossFit pur? Perquè personalment segueixo la programació de crossfit.com i tots els WODs dels Games seguíen la linia del “main site” de CrossFit.

Perquè comento això? Perquè estaria bé que en general, deixèssiu de fer programacions complicades i seguíssiu la que CrossFit proposa ja que, ningú sap més de CrossFit que CrossFit.Inc, i això és un fet; i a més a més, us ho recomanen quan us treieu l’L1.

Si teniu atletes que volen competir, seguiu la programació de CrossFit i afegiu WODs de CrossFit Gymnastics, CrossFit Weightlifting, Aerobic Capacity i Strongman. Totes aquestes programacions són gratuïtes i molt efectives. Us recomano que considereu el pagar programacions a persones que no us coneixen personalment i/o no us fan un seguiment del dia a dia més enllà del purament esportiu. Un/a gran coach té en compte moltes més coses que només les esportives que afecten als/les atletes cada dia, i es per això que per a ser coach, s’ha d’estudiar més enllà de l’L1 i l’L2 de CrossFit sense oblidar els coneixements que es transmeten en aquests cursos.

De cara als CrossFit Games 2020, Greg Glassman va comentar que tenia l’intenció de fer el primer tall després de tres events d’estil classic de CrossFit i amb un format conegut com a “Every Second Counts” (Font: Armen Hammer). Així doncs, tots i totes les participants de Games podràn disfrutar d’un dia i mig de competició abans que es produeixi el primer tall. El funcionament de l’Every Second Counts és ben sencill. Al final de cada un dels tres events que es realitzaràn, cada atleta tindrà una marca que serà el temps que ha trigat en acabar cada un dels WODs; la suma dels tres temps donarà un temps “total” que serà el resultat final on es basarà el primer tall. Per tant, cada segon de cada un d’aquests tres events serà de vital importància.

 

Ruth

CrossFit Wind la Seu d’Urgell

 

Competicions amateurs de CrossFit, què es fomenta?

Facebook
Twitter
Ruth Cano

Ruth Cano

CEO · Head Coach de CrossFit Wind la Seu d'Urgell

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.